Прочистването не е свършило, имаме още да прочистваме терена.  С тези

...
Прочистването не е свършило, имаме още да прочистваме терена. 
С тези
Коментари Харесай

Сеч на дървета в Борисовата? Още не сме свършили, твърдят от фирмата собственик на Мария Луиза - Общество

Прочистването не е свършило, имаме още да прочистваме терена. 

С тези думи представителят на дружеството-собственик на къпалнята " Мария Луиза " Тодор Тодоров взриви Столичният общински съвет, който преглежда осъществената противозаконна сеч в Борисовата градина. Не си го и помисляйте, реагира стремително ръководителят на СОС Георги Георгиев. 

Ако има някакви паднали дървета, ще бъдат обезщетени. Не считаме, че случилото се стопира нашият план за възвръщаме на къпалнята, наблягам, че планът не планува ново строителство , сподели още Тодоров. Ако са отстранени 28 дървета, ние ще ги възстановим, изясни той. 

В отговор на въпрос той посочи, че са наели профилирана компания - ДЗЗД Грийн парк, която да направи просека в терена

Шефът на СОС напомни, че сдружението " Софийски парцели " е апортирало собствеността си в къпалнята " Мария Луиза " в сдружението " Парк " Мария Луиза " АД и от 2003 г има 41,96%. " Софийски парцели " към този момент 20 години не е имало представител в сдружението, тъй като той се избира с болшинство, изясни Георгиев. 

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че изсечените нелегално дървета са 28, което е открито съгласно регистъра на дърветата на терена в Борисовата градина. Тя добави: 100% неистина е, че сечта е поради издадена виза за планиране на къпалнята " Мария Луиза ". Визата планува да се запазят условията на зоната и тя да се съгласува с Министерството на културата, Регионална инспекция за опазване на околната среда и проектанта на Подробен устройствен план на Борисовата градина, изясни Фандъкова. 

Столичният кмет е наложила санкция в оптимален размер от 100 000 лева на дружеството-собственик на терена. 

Тя предложи да се сътвори работна група, която да прегледа в детайли контракта от 2003 година при кмета Стефан Софиянски. И още - в случай че и когато решат да внесат план, той да бъде прегледан от комисиите на СОС. 

Нищо случило се в Борисовата градина не е, тъй като някой нещо е разрешил, безапелационен бе кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков. Той е подписал позволение за изсичане на 11 дървета - 5 изсъхнали иглолистни и 6 широколистни, израсли върху инфраструктура на къпалнята. Те са непокътнати, изясни районният кмет. 

Той настоя визата за планиране да бъде отнета от сдружение " Парк Мария Луиза " АД. Не имам вяра на тези хора, сподели още Трайков. И предложи, разрешенията за отрязване на дървета, издавани от районните кметства, да бъдат не със период на годност 2 години и обвързване 48 часа по-рано да бъдат известени общинските управляващи, а много по-кратък. 

Ще променим това, разрешенията за отрязване би трябвало да се издават за съответен ден и тогава няма да има потребност от никакъв период на годност, увери ръководителят на СОС Георги Георгиев. 

Тодоров от сдружението притежател не отговори на въпроса за какво не са спазили 48-часовия период, само че сподели, че Фандъкова изпратила общинска полиция да ги спре, другояче щели да отрежат и позволените 11 дървета. Премахнати са и две бараки, трябваше да се направи просека. Нямаме претекст да режем дървета съзнателно, настоя Тодор Тодоров. 

По време на съвещанието пред постройката на общината се организира митинг на жители, проведен от групата " Да спасим Борисовата градина ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР